Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οικολογικά ρούχα...

Οικολογικά ρούχα...
Με τον όρο οικολογικά ρούχα, αναφερόμαστε στα ρούχα εκείνα που χρησιμοποιούν υφάσματα και υλικά τα οποία έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα μετα πρότυπαβιολογικής γεωργίας. Συνήθως τα ενδύματα αυτά κατασκευάζονται από βαμβάκι, μαλλί, μετάξι από σόγια, κάνναβη, γιούτα (φυτικές κλωστικές ίνες), ραμί (ινδικό φυτό),ή μπαμπού. Γιατί προτιμώνται όμως τα συγκεκριμένα υλικά; Συγκεκριμένα μπορούμε να παραθέσουμε τα στοιχεία κάποιων από αυτά που τα κάνουν οικολογικά:


Βαμβάκι
Το οργανικό βαμβάκι είναι φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με το κανονικό βαμβάκι καθώς δεν χρησιμοποιούνται χημικά και φυτοφάρμακα για την παραγωγή του.
Μαλλί
Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα καθώς υπάρχει άμεση εξάρτηση από το ζώο από το οποίο προέρχεται. Παίζουν ρόλο δηλαδή οι συνθήκες ζωής του ζώου από το οποίο το έχουμε πάρει. Παρόλα αυτά εάν υπάρχει υπευθυνότητα μιλάμε για ένα πολύ καλής ποιότητας υλικό.
Κάνναβη
Ο οικολογικός αντίκτυπος της κάνναβης είναι ο μικρότερος σε σύγκριση με κάθε φυτικό οργανισμό που χρησιμοποιείται για ύφασμα.Αναπτύσσεται γρήγορα και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα.
Μπαμπού
Το ύφασμα από μπαμπού παράγεται μέσω μιας ιδιαίτερης διαδικασίας υδρόλυσης και λεύκανσης. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς πρόκειται για «ανανεώσιμο» φυτό που μεγαλώνει γρήγορα και καταστρέφεται πολύ δύσκολα. Επίσης μεγάλη αξία έχει το γεγονός πως πρόκειται για ύφασμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βιοδιασπώμενο.

Τα υλικά αυτά μπορεί να τα βρει κανείς και σε απλά ρούχα. Το γεγονός που τα κάνει οικολογικά είναι όπως προαναφέραμε, ο τρόπος που παράγονται. Όλα ξεκινάνε από τον τρόπο με τον οποίο οι βαμβακοπαραγωγοί συντηρούν τις καλλιέργειές τους. Το οργανικό βαμβάκι και η κάνναβη για παράδειγμα, είναι καλλιέργειες που κάνουν εξαιρετικά υφάσματα και εξαλείφουν την ανάγκη για χημικά στις καλλιέργειες. Αντίκτυπο βέβαια στο περιβάλλον έχουν και οι διαδικασίες επεξεργασίας των ρούχων. Συγκεκριμένα τα φυσικά χρώματα στα ρούχα προτιμώνται σε αντίθεση με τα χημικά από τις βαφές, ώστε να ελαττωθούν τα επίπεδα χημικών αποβλήτων.
Κάθε χρόνο μεγάλα fashion show της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες παρουσιάζουν συλλογές με οικολογικά ρούχα. Με άλλα λόγια η μόδα μπορεί να συνδυαστεί με την οικολογία. Καταστήματα με τέτοιου είδους ρούχα υπάρχουν και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου