Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1900-2010


1900 στο χώρο της μόδας:

 Μόδα για την περίοδο 1900-1909 σε ευρωπαϊκό και σε ευρωπαϊκό επηρέασε χώρες συνέχισαν τις πολύ κομψές γραμμές της δεκαετίας του 1890 . Ψηλός, δύσκαμπτο περιλαίμια χαρακτηρίζουν την περίοδο, όπως κάνουν ευρεία καπέλα των γυναικών και την πλήρη " κορίτσι Γκίμπσον "hairstyles. Μια νέα, στήλες σιλουέτα που εισήγαγε τα couturiers του Παρισιού στα τέλη της δεκαετίας σηματοδότησε την πλησιάζει εγκατάλειψη του κορσέ ως απαραίτητο ένδυμα της μόδας των γυναικών.

  Μόδα για τα έτη 1910-1919 χαρακτηρίζεται από μια πλούσια και εξωτικά χλιδή κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας, σε αντίθεση με τη ζοφερή πρακτικότητα των ενδυμάτων φοριέται κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου . Ανδρικά παντελόνια φορέθηκαν διασωλήνωση σε αστράγαλο μήκους και ζαρωμένο. Φούστες αυξήθηκε από το μήκος όροφο σε καλά πάνω από τον αστράγαλο, οι γυναίκες άρχισαν να bob τα μαλλιά τους, και η σκηνή είχε στηθεί για τις ριζοσπαστικές νέες τάσεις της μόδας που σχετίζονται με την ηλικία τζαζ της δεκαετίας του 1920.

 

 

Το 1920 είναι η δεκαετία κατά την οποία μόδας εισήλθε στην σύγχρονη εποχή. Ήταν η δεκαετία κατά την οποία οι γυναίκες εγκατέλειψαν πρώτα τα πιο περιοριστική μόδα των τελευταίων ετών, και άρχισαν να φορούν πιο άνετα ρούχα (όπως κοντές φούστες ή παντελόνια). Οι άνδρες εγκατέλειψαν επίσης πολύ τυπική καθημερινή ενδυμασία και μάλιστα άρχισαν να φορούν αθλητικά ρούχα για πρώτη φορά. Οι άνδρες φορούν κοστούμια σήμερα εξακολουθούν να βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε αυτές που φοριούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τα δεκαετία του 1920 χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικές περιόδους της μόδας. Στις αρχές της δεκαετίας, η αλλαγή ήταν αργή, καθώς πολλοί ήταν απρόθυμοι να υιοθετήσουν νέες μορφές. Από το 1925, το κοινό αγκάλιασε με πάθος τις μορφές που συνδέονται με τις Roaring Twenties . Αυτές οι μορφές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη μόδα μέχρι τις αρχές του 1932.

 

 

Η πιο χαρακτηριστική τάση της Βορείου Αμερικής μόδας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν προσοχή στο ύψος του ώμου, με μανίκια πεταλούδα και τα μανίκια banjo, και υπερβολικές βάτες για τους άνδρες και τις γυναίκες από το 1940. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης από την πρώτη ευρεία χρήση των συνθετικών ινών, ιδίως ρεγιόν για φορέματα και βισκόζη για επενδύσεις και εσώρουχα , και τα συνθετικά νάιλον κάλτσες . Το φερμουάρ έγινε ευρέως. Αυτές οι εξελίξεις ουσιαστικά ΗΠΑ επανέλαβε, σε διαφορετικό βαθμό, στη Βρετανία και την Ευρώπη. Suntans (που ονομάζεται κατά το χρόνο "ηλιακά εγκαύματα"), έγινε της μόδας στις αρχές του 1930, μαζί με το ταξίδι προς τα θέρετρα κατά μήκος της Μεσογείου , στην Μπαχάμες , και στην ανατολική ακτή της Florida , όπου θα μπορούσε κανείς να αποκτήσει ένα μαύρισμα, οδηγώντας σε νέες κατηγορίες ρούχα:. λευκό σμόκιν για τους άνδρες και τις πιτζάμες παραλία, κορυφές halter, και γυμνά midriffs για τις γυναίκες.

  

Μόδα στα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίζεται από την αναζωπύρωση της haute couture μετά την λιτότητα των ετών του πολέμου . Πλατεία ώμους και κοντές φούστες αντικαταστάθηκαν από το μαλακό θηλυκότητα του Christian Dior "s" New Look "σιλουέτα, με σαρωτικές πλέον φούστες του, εντοιχισμένη μέση, και στρογγυλεμένες ώμους, το οποίο με τη σειρά του έδωσε τη θέση της σε μια unfitted, διαρθρωτικές ματιά στα μεταγενέστερα του 1950 .

Καινοτομίες στην κλωστοϋφαντουργία τεχνολογία μετά τον πόλεμο οδήγησε σε νέα συνθετικά υφάσματα και εύκολες στη φροντίδα φινίρισμα υφασμάτων που διαθέτει το προαστιακό τρόπο ζωής της δεκαετίας του 1950 με έμφαση στην περιστασιακή αθλητικά τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Για πρώτη φορά, οι έφηβοι έγινε μια δύναμη στο χώρο της μόδας.

 
Η δεκαετία του 1960 χαρακτηρίστηκε από μια σειρά διαφορετικών τάσεων. Ήταν μια δεκαετία που έσπασε πολλές παραδόσεις της μόδας, αντικατοπτρίζοντας τα κοινωνικά κινήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στα μέσα της δεκαετίας, παντελόνες , κιβωτιόσχημοι PVC φορέματα και go-go μπότες ήταν δημοφιλής. Η ευρέως δημοφιλή μπικίνι ήρθε στη μόδα το 1963, αφού εμφανίζεται στο μουσικό Beach Party ' .
Mary Quant εφηύρε το μίνι-φούστα , και Jackie Kennedy εισήγαγε το pillbox καπέλο,  και να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Ψεύτικες βλεφαρίδες είχαν φορεθεί από τις γυναίκες καθ 'όλη τη δεκαετία του 1960, και χτενίσματα τους ήταν μια ποικιλία από στυλ και μήκη.  Αν και με έμφαση στα χρώματα και ήχους, αξεσουάρ ήταν λιγότερο από ένα σημαντικό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του εξήντα. Οι άνθρωποι ντύσιμο σε ψυχεδελικά prints, τα χρώματα επισήμανσης, και ταιριάζουν πρότυπα. Το hippie κίνημα στα τέλη της δεκαετίας ασκείται επίσης μια ισχυρή επιρροή σε στυλ ένδυσης κυρίες », συμπεριλαμβανομένων καμπάνα-πυθμένα τζιν , tie-dye , και μπατίκ υφάσματα, όπως καθώς και paisley εκτυπώσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας-να-μέσα της δεκαετίας του 1960, οι μοντερνιστές Λονδίνου, γνωστή ως οι Mods διαμόρφωση και τον καθορισμό δημοφιλής μόδας για τους νεαρούς Βρετανούς άνδρες, ενώ οι τάσεις για αλλαγή τόσο πιο συχνά από ό, τι ποτέ πριν στην ιστορία της μόδας και θα συνεχίσει να το κάνει σε όλη την η δεκαετία.
Οι σχεδιαστές παρήγαγαν ρουχισμό πιο κατάλληλο για τους νέους ενήλικες που οδηγούν σε αύξηση των συμφερόντων και των πωλήσεων. 
  
1970 μόδας, η οποία ξεκίνησε με τη συνέχιση των μίνι φούστες, καμπάνα-πυθμένα και το ανδρόγυνο hippie look από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, έγινε σύντομα απότομα χαρακτηρίζεται από πολλές διαφορετικές τάσεις της μόδας που έχουν αφήσει ανεξίτηλο εικόνα της δεκαετίας εορταστεί το λαϊκό πολιτισμό . Αυτά περιλαμβάνουν τα παπούτσια πλατφόρμα που εμφανίστηκε στη σκηνή της μόδας το 1971 και συχνά είχε πέλματα δύο έως τέσσερις ίντσες παχύ. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φορούσαν τους. Wide-legged, φούντωσε τζιν και παντελόνια ήταν άλλος στυλοβάτης της μόδας για τα δύο φύλα κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, και αυτό το ύφος έχει απαθανατίστηκε στην ταινία 1977 Πυρετός του Σαββατόβραδου , ​​η οποία πρωταγωνίστησε ο John Travolta . Η "disco εμφάνιση", πλήρης με τρεις-κοστούμια κομμάτι για τους άνδρες και ρεγιόν ή ζέρσεϊ φορέματα wrap για τις γυναίκες, που η ταινία περαιτέρω δημοφιλές, διήρκεσε έως ότου αντικαταστάθηκε σταδιακά από τη μόδα πανκ και ευθεία, τσιγάρο-με πόδια τζιν. Πλατφόρμα παπούτσια έδωσε τη θέση της σε μουλάρια και τον αστράγαλο-δεμένο παπούτσια, τόσο που θυμίζει τη δεκαετία του 1940, στο τέλος της δεκαετίας.
 
Στη δεκαετία του 1970, η σιλουέτα της μόδας τείνει να χαρακτηρίζεται από στενές ρούχα στην κορυφή με την ευρύτερη, πιο χαλαρή ρούχα στο κάτω μέρος. Η τάση αυτή αντιστράφηκε εντελώς μόνη της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 καθώς και οι δύο άνδρες και οι γυναίκες άρχισαν να φορούν πιο χαλαρή πουκάμισα και σφιχτό, κοντά παντελόνια.
Οι άνδρες, επίσης, αυξήθηκαν μουστάκια οφείλεται στην επίδραση των τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Magnum, PI . Μεσαίου μήκους μαλλιά ήταν κοινή για τους άνδρες, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές της δεκαετίας του 1970 πήγαν έξω από τη μόδα. Ωστόσο, πολύ μακριά μαλλιά για τους άνδρες έγινε της μόδας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λόγω της επιρροής της Heavy Metal μουσικής.
Τα σήματα που έγινε ολοένα και πιο σημαντικό σε αυτή τη δεκαετία, καθιστώντας Ralph Lauren και Calvin Klein ονόματα των νοικοκυριών, μεταξύ άλλων.
Μετά την κυκλοφορία του single της " Like a Virgin "στα τέλη του 1984, Madonna έγινε ένα εικονίδιο μόδας για πολλές νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντιγραφή του "δρόμου αχινός" εμφάνιση με κοντές φούστες φοριούνται πάνω από κολάν, στηθόδεσμοι φορεθεί ως εξωτερικά ενδύματα, ακατάστατα μαλλιά , κοσμήματα σταυρός , fishnet και γάντια.
Του 1983 ταινία Flashdance έκανε μπλούζες άρπαξαν δημοφιλή. Η τηλεόραση δείχνει Ντάλας και, ιδίως, δυναστεία είχε επίσης ένα παρόμοιο αντίκτυπο, ιδίως στον τομέα των ολοένα και πιο μεγάλου μεγέθους βάτες
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία , η Νέα Ρομαντική μουσική και την κίνηση μόδα άσκησε ισχυρή επιρροή στην ρούχα που φοριούνται από άνδρες και γυναίκες στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας. 
Άλλες επιρροές στη μόδα ήρθε από ταινίες με πρωταγωνιστή τον Brat Pack μέλη Judd Nelson, όπως και ο Rob Lowe. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η επιρροή μιας αναδυόμενης, υλιστική, Yuppie -επηρεάζεται υποκουλτούρα ήταν chronicled από συγγραφείς όπως ο Bret Easton Ellis . Hip hop κουλτούρα και Rap μουσικής, επίσης, άρχισε να επηρεάζει ευρύτερα τις τάσεις της μόδας, όπως φόρμες (φοριέται, όταν δεν ασκούν), μάρκες Kangol καπέλα, συμπεριλαμβανομένων υπερμεγέθη χρυσά κοσμήματα για τους άνδρες και τις γυναίκες.

 
Η δεκαετία του 1990 ήταν η αφετηρία των δύο σαρωτικές αλλαγές στη δυτική μόδα: η αρχή της απόρριψης της μόδας η οποία συνεχίστηκε στη δεκαετία του 2000 ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, καθώς και η αρχή της υιοθέτησης του τατουάζ , Σκουλαρίκια στο σώμα εκτός από το αυτί διατρήσεως , και σε μικρότερο βαθμό, άλλες μορφές της τροποποίησης του σώματος , όπως η μαρκάρισμα . Αυτό ξεκίνησε το αδιάφορη, αντι-κομφορμιστική προσέγγιση για τη μόδα που ήταν δημοφιλής σε όλη τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα την εκλαΐκευση του casual chic look, συμπεριλαμβανομένων των T-shirts , τζιν , hoodies , και τους εκπαιδευτές .
  
Τα 2000s συχνά περιγράφεται ως "mash-up» δεκαετία,  όπου οι τάσεις είδε τη συγχώνευση των προηγούμενων στυλ, παγκόσμια και εθνική ενδυμασία, καθώς και τις μόδες της μουσικής πολλές υποκουλτούρες που βασίζονται, κυρίως indie pop . Πολλοί στον κλάδο έχουν σημειωθεί την έλλειψη του χάσματος μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω της συνεχούς δημοτικότητα του μινιμαλιστική μόδα μεταξύ των νέων και των δύο φύλων.Για το μεγαλύτερο μέρος, τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ, αλλά ανακυκλωμένα vintage ρούχα στυλ από τη δεκαετία του 1940, του 1950, του 1960 και του 1980.

  
Η πρώιμη δεκαετίας του 2010 (2010-σήμερα) μέχρι τώρα έχουν οριστεί από την αναβίωση του μεσοπολέμου , εποχή λιτότητας , της δεκαετίας του 1980 , και (από τα τέλη του 2012 και μετά) στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μόδες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πολλά μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 2000 μόδες παραμένουν δημοφιλής, ιδιαίτερα η indie pop εμφάνιση η οποία σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε 1960 Mod ρούχα σε συνδυασμό με τα στοιχεία του 1970 ροκ γκαράζ και σύγχρονο εναλλακτικό τρόπο .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου