Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012
Τα συνθετικά ρούχα απειλούν το περιβάλλον
Στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα των άπειρων θρυμματισμένων πλαστικών στις θάλασσες...έρχονται να προστεθούν και οι πλαστικές ίνες από τα συνθετικά ρούχα, που, μέσω της πλύσης στο πλυντήριο, καταλήγουν στη θάλασσα.
Τα ακρυλικά, πολυεστερικά και υπόλοιπα συνθετικά ρούχα, που πλένονται στο πλυντήριο, απελευθερώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, μικρότερα από το κεφάλι μίας πινέζας. Τα παράγωγα αυτά του πετρελαίουφθάνουν εντέλει στη θάλασσα, μολύνοντας τα ψάρια και τους ανθρώπους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η έρευνα που διεξήχθη από τον δρα Μαρκ Μπράουνι, του τμήματος Βιολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου (UCD) σε 18 ακτές σε όλο τον κόσμο, έδειξε πως τουλάχιστον 1.900 ίνες «φεύγουν» από ένα και μόνο ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης, ενώ στα φλις (fleece) ο αριθμός αυξάνεται κατά 180%.
Τα μέλη της ομάδας του δρα Μπράουν επεδίωκαν να εντοπίσουν την πηγή της συγκέντρωσης πλαστικών μικροσωματιδίων στις παραλίες. Οι ερευνητές συνέλεξαν άμμο από τις επιλεγμένες ακτές και διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητά τους τα σωματίδια αποτελούντο από πολυεστέρα 56%, ακρυλικό 23%, πολυπροπυλένιο 7%, πολυαιθυλένιο 6% και πολυαμίδιο 3% και κυμαινόταν για κάθε 250 ml (ένα φλιτζάνι) ιζήματος σε από 2 (στην Αυστραλία) έως 31 (στην Πορτογαλία) ίνες.
Εξέτασαν δείγματα από χώρους εναπόθεσης λυματολάσπης και απόβλητα από εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, που καταλήγουν στη θάλασσα. Οι πλειονότητα των ινών στα πολυμερή συνθετικά ταίριαζαν σε αυτές των συνθετικών ρούχων. Τότε, οι ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα: Σε τρία πλυντήρια και επί 3 μήνες έπλεναν ακρυλικά πουλόβερ, μπλουζάκια και κουβέρτες σε διάφορες θερμοκρασίες και έκαναν το ίδιο σε κύκλους πλυσίματος χωρίς ρούχα. Δεν χρησιμοποίησαν απορρυπαντικό και μαλακτικό, γιατί έφραζε τα φίλτρα. Μετά συνέλεξαν τα απόβλητα και μέτρησαν τα σωματίδια πλαστικού.
Κατέληξαν, λοιπόν, ότι οι μικρές αυτές πλαστικές ίνες προέρχονταν από λύματα πλυντηρίων ρούχων, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, και όχι από απορρυπαντικά ή τεμαχισμένα πλαστικά. Αυτό εξηγείται γιατί τα νερά των πλυντηρίων καταλήγουν από τον βιολογικό καθαρισμό στη θάλασσα και τα πλαστικά σωματίδια είναι τόσο μικρά που ξεφεύγουν από τα πλέγματα των φίλτρων.
Ο κίνδυνος για τη μόλυνση της θάλασσας, αλλά και των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων από αυτά τα αμέτρητα παράγωγα του πετρελαίου είναι εμφανής. Χρειάζονται ακόμα μελέτες για να αποδειχθεί η ακριβής επίπτωση στην παγκόσμια υγεία, έρευνες πάντως σχετίζουν την εισπνοή πλαστικών μικροσωματιδίων με την εμφάνιση όγκων, καθώς και τις βαφές που χρησιμοποιούνται στα συνθετικά ρούχα με δερματίτιδες.
ειδήσεις : Βλαβερά για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα http://www.e-magazino.gr/endiaferonta/blabera-gia-to-periballon-ta-sinthetika-rouxa.html#ixzz2GHeJo3RY
Follow us: @emagazinogr on Twitter | 186928094672482 on Facebook
Επικίνδυνα ρούχα από επώνυμες εταιρείες
Για επικίνδυνα ρούχα που ανήκουν σε πολύ γνωστές επώνυμες σειρές και μπορεί να προκαλέσουν από ορμονικές διαταραχές μέχρι και καρκίνο προειδοποιεί η Greenpeace! Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού αφορά πολυεθνικές εταιρείες που διοχετεύουν ρούχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και βέβαια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οικολογική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ανάμεσα στις επώνυμες μάρκες είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi’s και Li Ning.Προκειμένου να διενεργήσει την έρευνά της, η Greenpeace αγόρασε μέσα στο 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του πλανήτη. Στα δείγματα συμπεριλαμβάνονταν παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες: «Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλιωμένες εννευλοφαινόλες (NPE). Οι μάρκες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι τεράστιοι “παίκτες” στη βιομηχανία της μόδας. Μόνο η Ζara παράγει 850 εκατομμύρια ρούχα τον χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, όπου κατασκευάζονται πολλά από αυτά τα προϊόντα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Greenpeace παρουσιάζει ανάλογα στοιχεία. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η ΜΚΟ με τίτλο «Τα άπλυτα της παγκόσμιας βιομηχανίας ρούχων», εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων, όπως Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.ά., τα ίδια ίχνη τοξικών ουσιών! Συγκεκριμένα, από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων.
Οπως εξηγείται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, την εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ). Μάλιστα, τότε η Nike, η Puma και η Adidas είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι θα «καθαρίσουν» την παραγωγική τους διαδικασία από αυτές τις ουσίες.
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012
Επικίνδυνα ρούχα από Κίνα
Περιείχαν φορμαλδεϋδη 900 φορές πάνω από το όριο. Για «νέα μορφή παρεμβατισμού στο εμπόριο» διαμαρτύρεται το Πεκίνο μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει
Τα βλαβερά για την υγεία ρούχα εντοπίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία και κρίθηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι αρχές της χώρας να τα αποσύρουν αμέσως από την αγορά και να εκδώσουν οδηγία προς τους καταναλωτές που τα είχαν ήδη αγοράσει να μην τα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα με τη νέα αυτή αποκάλυψη, η οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας -οργάνωση υπεράσπισης των εργαζομένων- σε έκθεσή της ρίχνει το φταίξιμο για την κακή ποιότητα των κινεζικών παιχνιδιών στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα.
Τα βλαβερά για την υγεία παιδικά ρούχα που είχαν εισαχθεί στη Νέα Ζηλανδία από την Κίνα, βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά ποσοστά φορμαλδεϋδης - σημειώνεται ότι το ποσό φορμαλδεϋδης ξεπερνούσε κατά 900 φορές το επιτρεπόμενο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όριο-, ουσίας εξαιρετικά επικίνδυνης για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οπως είναι γνωστό, η χημική αυτή ουσία -την οποία πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κάνουν τα ρούχα να φαίνονται φρεσκοσιδερωμένα, αλλά και πιο ανθεκτικά στη μούχλα-, μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ενόχληση στα μάτια και τον λαιμό, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο.
Οικολογία και στυλ
Όταν
είσαι οικολογικά συνειδητοποιημένη δεν σημαίνει ότι είσαι ντεμοντέ. Τα
ρούχα μας είναι κομψά και μοντέρνα. Επειδή ζητάς τα ρούχα να παράγονται
σύμφωνα με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις από την αρχή έως το
τέλος δεν θα πει ότι δεν είναι μοντέρνα.
Οικολογική αντίληψη σημαίνει ρούχα για ανθρώπους που θέλουν να φορούν κομψά, συναρπαστικά και προσιτά προϊόντα.
Οικολογικά παραγόμενα ρούχα μπορούν να έχουν την ιδία εμφάνιση με τα συμβατικά παραγόμενα.
Το οργανικό βαμβάκι μπορεί να φορεθεί πρόχειρα ή για πιο επίσημη εμφάνιση, είναι άνετο για κάθε περίσταση.
Ένα
είναι σίγουρο, ότι φορώντας τα ρούχα μας νιώθετε την άνεση και την
πολυτέλεια και επιπλέον ότι έχετε βάλει ένα λιθαράκι και εσείς για το
οικοσύστημα.
Οργανικό Βαμβάκι
Η
συμβατική καλλιέργεια βαμβακιού οδηγεί σε μεγάλα περιβαλλοντικά
προβλήματα και προβλήματα για την υγεία. Η οργανική καλλιέργεια
βαμβακιού γίνεται με υγιεινά φυτά χωρίς να μολύνει το περιβάλλον.
Μεγαλώνει με φυσικά λιπάσματα και δεν έχει τοξικά χημικά.
Η οργανική καλλιέργεια αφήνει την γη να ανανεωθεί και να κρατά την γονιμότητα της.
Βοτανικά
και βιολογικά μέσα χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν βλαβερά ζωύφια και
αγριόχορτα. Ολόκληρη η διαδικασία αναλώνει λιγότερο καύσιμο και ενέργεια
και εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Το οργανικό βαμβάκι δεν
παράγεται από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Άνθρωποι με αλλεργίες και
ευαισθησία σε ερεθισμούς δεν έχουν πρόβλημα από τα οργανικά ρούχα σε
αντίθεση με τα συμβατικά ρούχα που μπορεί να έχουν βλαβερά τοξικά
υπολείμματα.
Και ακόμα όταν δεν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, το οργανικό βαμβάκι δίνει πιο ωραία αίσθηση.
Γιατί οργανικά και οικολογικά;
Αντιλαμβανόμενος ο καταναλωτής την σημασία των περιβαλλοντικών, ηθικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τουλάχιστον στα ρούχα, υποχρεώνεται να κάνει την σωστή επιλογή. Έτσι και εσύ μπορείς να κάνεις την αρχή !
Σήμερα αντιμετωπίζουμε διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η θέρμανση της γης, η καταστροφή του όζοντος και τα μολυσμένα ποτάμια. Η φυσική ισορροπία χάνεται και υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κάνουν μια θετική διαφορά και ότι μπορούν να βοηθήσουν για να προστατέψουν το περιβάλλον αγοράζοντας προϊόντα τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο την γη. Η Σι.Μπι.Ες. Readytex έχει παράδοση και εμπειρία στον τομέα παραγωγής ενδυμάτων με ελάχιστη βλαβερή επιρροή στο περιβάλλον.
Η προσφορά υψηλής ποιότητας οικολογικών ενδυμάτων είναι μόνο η αρχή.
Θα γνωρίζετε πολλά προϊόντα τα οποία θεωρούνται ‘οικολογικά’ αλλά περιέχουν μη φυσικά συστατικά. Εμείς πιστεύουμε ακλόνητα και είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η χρήση φυσικών προϊόντων μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Δίνουμε στον πελάτη μας την ευκαιρία να ντυθεί με ρούχα μοντέρνα που έχουν την ίδια και καλύτερη εμφάνιση , αίσθηση και ανθεκτικότητα με τα μη οικολογικά.
Να μη ξεχάσουμε ότι η αλλαγή στα αποθέματα του νερού και η χημική δηλητηρίαση είναι μερικά από τα κρίσιμα τιμήματα της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Το φυσικό είναι καλύτερο
Θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά στην οικολογική συνείδηση από την πρώτη υλη έως το τελικό προϊόν και για αυτό τον λόγο:-Προωθούμε την φυσική και οικολογική αγροτική τέχνη
-Αποφεύγουμε την χρήση βλαβερών χημικών
-Χρησιμοποιούμε φυσικές, ανακυκλωμένες και βιοδιασπώμενες ουσίες όπου είναι δυνατόν
-Ανακυκλώνουμε ότι μπορούμε
-Προστατεύουμε τα εφόδια νερού και τον πλούτο της γης
-Προστατεύουμε το περιβάλλον στην παραγωγή, στην συσκευασία, στην μεταφορά του προϊόντος.
Βαφή και τύπωση
Κατά την παραγωγή των οικολογικών ρούχων δεν χρησιμοποιούνται χημικά που μακροπρόθεσμα μπορούν να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την βαφή και για την εκτύπωση είναι φιλικά στο περιβάλλον. Η βαφική υλη δεν περιέχει χημικές ουσίες και δεν κάνει κακό στο δέρμα όταν έρχεται σε επαφή μαζί του, ούτε βλάπτει το περιβάλλον.
Τα χρώματα πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία.
Η λεύκανση δεν γίνεται με την χρήση χλωρίου αλλά με ένα υγρό που ονομάζεται περιντρολ (hyper oxide H2O2). Είναι μια 100% φυσική επεξεργασία η οποία χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του οξυγόνου για να λευκάνει τα υφάσματα.
Παρ’ όλο που χρησιμοποιούμε μόνο βαφές χωρίς βλαβερά χημικά κάνουμε αυστηρό εργαστηριακό έλεγχο για ίχνη επικίνδυνων ουσιών όπως φορμαλδεΰδη, πενταχλωροφαινολη(, PCP), βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο, χρώμιο, χαλκό κ.α. και αυτό επιβεβαιώνετε από την Oeko-Tex 100 Standard. (διεθνής ελεγκτικός οργανισμός για την υγιεινή των ρούχων).
Επειδή συνειδητοποιούμε ότι η παραγωγή ρούχων έχει ρυπαντική επίπτωση στο έδαφος και στα ύδατα από τις εργασίες φινιρίσματος προσπαθούμε να εξομαλύνουμε την διαδικασία παραγωγής. Όλα τα απόβλητα από την βαφή περνάνε από ειδικά φίλτρα καθαρισμού τα οποία σταματάνε τις βλαβερές ουσίες. Διασφαλίζουμε ότι τα λύματα από την βαφή χειρίζονται υπεύθυνα προτού ελευθερωθούν στο περιβάλλον.
Τα απόβλητα επεξεργάζονται με κατάλληλο φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο σύμφωνα με της απαιτήσεις της ΕΟΚ εξασφαλίζοντας την σωστή διαχείριση των υδάτων, λιπασμάτων, φυτοφάρμακων κ.α.
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)