Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ρούχα με πολιτική και στρατιωτική ονομασία προέλευσης


 

(1) Καμπαρντίνα Μπέρμπερι O Τόμας Μπέρμπερι το 1879 εφηύρε ένα αδιάβροχο ύφασμα που μπορούσε να «αναπνέει» και να διατηρεί το σώμα ζεστό κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ετσι, όταν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η βρετανική στρατολογία τού ανέθεσε να κατασκευάσει τα παλτό των στρατιωτών της, εκείνος έκανε κάποιες λειτουργικές αλλαγές στο σχέδιό του και παρουσίασε την πρώτη στρατιωτική καμπαρντίνα που επρόκειτο να μετεξελιχθεί σε μια εμβληματική αναφορά της μόδας.

(2) Μπικίνι Το μαγιό - σκάνδαλο πήρε το όνομά του από ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον Ιούλιο του 1946 οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν εκεί δοκιμαστικές ρίψεις δύο ατομικών βομβών. Επειδή λοιπόν η παρουσίαση του πρώτου μπικίνι, σχεδιασμένο από τον γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά τις πυρηνικές δοκιμές, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι, ο εμπνευστής του τού έδωσε το όνομα των νησιών. Στον Τύπο της εποχής οι ατομικές εκρήξεις παρομοιάστηκαν με την «έκρηξη» ενθουσιασμού που προκάλεσε στον ανδρικό πληθυσμό το νέο μαγιό.

(3) Γυαλιά ΡέΪ Μπαν (Μακάρθουρ) Κατασκευάστηκαν το 1937 και προορίζονταν για τους πιλότους, προκειμένου το επίχρυσο μέταλλο με τους πράσινους φακούς να προστατεύει τα μάτια των ιπταμένων από τις υπέρυθρες και τις υπεριώδεις ακτίνες. Όταν ωστόσο ο στρατηγός Μακ Αρθουρ φωτογραφήθηκε με αυτά τα γυαλιά κατά τη διάρκεια της δράσης του στις Φιλιππίνες, η φήμη τους απογειώθηκε .
(4) Μοντγκόμερι «Νονός» είναι ο βρετανός στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942. Το χαρακτηριστικό αυτό πανωφόρι από χοντρό μαλλί, με την κουκούλα και τα τέσσερα κουμπιά φορούσαν οι βρετανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. O στρατηγός προκειμένου να εξομοιώσει τον εαυτό του με τους άνδρες του άρχισε να το φοράει κι εκείνος, με αποτέλεσμα να πάρει επισήμως το όνομά του.

(5) Κεφιγιέ Την παλαιστινιακή μαντίλα αρχικά φορούσαν οι παλαιστίνιοι βοσκοί γύρω από το κεφάλι τους. Κατά την επανάσταση εναντίον των βρετανών κατακτητών τους, την περίοδο 1936-1939, οι αντάρτες ανάγκασαν τους αριστοκράτες Παλαιστινίους, που φορούσαν μέχρι τότε το οθωμανικό φέσι, να φορέσουν το κεφιγιέ για να δείξουν σύμπνοια με τους μαχητές. Τη δεκαετία του1960 την υιοθέτησε ο Γεσέρ Αραφάτ και της προσέδωσε διεθνή αναγνωρισιμότητα. Το ασπρόμαυρο σχέδιο παραπέμπει στη Φατάχ, ενώ το ερυθρόλευκο στη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντας το 1987, η «παλαιστίνα» άρχισε να φοριέται στην Αμερική και την Ευρώπη από νεαρούς.

(6) Τραγιάσκα Η ονομασία του καπέλου μάς πάει πίσω στο 1900, όταν οι ρουμάνοι φοιτητές που είχαν επισκεφθεί τότε την Αθήνα φορούσαν όλοι τους ένα ίδιο καπέλο. Επειδή κατά την υποδοχή τους κραύγαζαν στη γλώσσα τους «Trajasca Grecia», δηλαδή «Ζήτω η Ελλάδα», το κασκέτο τους συνδέθηκε με τη συγκεκριμένη λέξη.

(7) Ρεπούμπλικα Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν το καπέλο των αστών. Λέγεται πως πήρε το όνομά του από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, όταν οι διαδηλωτές πετούσαν στον αέρα τέτοια καπέλα, σύμβολα των μοναρχών, και ζητούσαν δημοκρατία. Άλλωστε ρεπούμπλικα σημαίνει δημοκρατία στα ιταλικά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου