Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Heavy Metal και επιρροή στη συμπεριφορά του ατόμου


Εικόνα και μόδα



Για ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, οπτικές εικόνες παίζει μεγάλο ρόλο στην βαρέων μετάλλων. Εκτός από το ήχο και στίχους, ένα heavy metal συγκροτήματος «εικόνα» εκφράζεται στο μανίκι του άλμπουμ, λογότυπα, θεατρικές, της ένδυσης και μουσικά βιντεοκλίπ. Ορισμένα βαρέα μέταλλα σε πράξεις όπως η Άλις Κούπερ, Lordi και Gwar έχουν personas εξωφρενικό επιδόσεις και δείχνει το στάδιο.
ΚΑΤΩ-τα-πίσω μακριά μαλλιά, σύμφωνα με την Weinstein, είναι το «πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα του μετάλλου μόδα.» Αρχικά εγκρίθηκαν από το hippie υποκουλτούρας, από τα μαλλιά βαρέων μετάλλων της δεκαετίας του 1980 και του 1990 «συμβόλιζε το μίσος, το άγχος και το απογοήτευση μιας γενιάς που φαινομενικά αισθάνθηκε ποτέ στο σπίτι,» σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ραχμάν Nader. Μακριά μαλλιά έδωσαν τα μέλη της Κοινότητας μετάλλων «την εξουσία που τους χρειάζεται να εναντιωθούμε κατά τίποτα σε γενικές γραμμές.» 
Η κλασική στολή του heavy metal ανεμιστήρες αποτελείται από «μπλε τζιν, μαύρα μπλουζάκια, μπότες και μαύρα δερμάτινα ή τζιν μπουφάν... Μπλουζάκια είναι γενικά emblazoned με τα λογότυπα ή άλλες οπτικές αναπαραστάσεις της αγαπημένες metal μπάντες.»Ανεμιστήρες του Metal επίσης «χρησιμοποιούμενο στοιχεία από την S & M Κοινότητα (αλυσίδες, μεταλλικών καρφιών, κρανία, δερμάτινα και σταυροί).» Στη δεκαετία του 1980, μια σειρά πηγών, από πανκ και goth μουσική για ταινίες τρόμου, επηρέασε μεταλλικά μόδας. Πολλά μεταλλικά ερμηνευτών του τη δεκαετία του 1970 και του 1980 χρησιμοποιούνται ριζικά διαμόρφωσαν και λαμπρά χρωματισμένα μέσα για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους στάδιο.
Μόδα και το προσωπικό στυλ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για το glam metal μπάντες της εποχής. Ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες συνήθως μακρά, φορούσαν βαφεί, hairspray-χλευασμούς μαλλιά (εξ ου και το ψευδώνυμο, «μαλλιά μέταλλο») · μακιγιάζ όπως κραγιόν και eyeliner; φανταχτερές ιματισμό, συμπεριλαμβανομένων των leopard-δέρμα-τυπωμένα μπλουζάκια ή Φανελάκια και σφιχτό denim, δέρμα ή spandex παντελόνι; και αξεσουάρ όπως κεφαλόδεσμοι και κοσμήματα.  Για πρώτη φορά από το βαρύ μέταλλο πράξη X Japan στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μπάντες στο ιαπωνικό κίνημα γνωστή ως visual kei— που περιλαμβάνει πολλές ομάδες αμέταλλα — τονίσετε περίτεχνα κοστούμια, μαλλιά και μακιγιάζ. 
Στην Heavy Metal υπάρχουν τραγουδιστές και συγκροτήματα που κάνουν αναφορές μέσα από τα τραγούδια τους στον σατανισμό και στην μαύρη μαγεία.
Μπορεί να αναρωτηθείτε,γιατί μόνο η συγκεκριμένη μουσική;Ίσως γιατί προσφέρεται πιο πολύ από τα άλλα είδη.Οι ρυθμοί της είναι πολύ γρήγοροι και είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους νέους.
Οι συναυλίες τους προκαλούν,όπως επίσης και τα εξώφυλλα των CD τους στα οποία διακρίνονται:
Σατανικά σύμβολα,όπως αναποδογυρισμένοι σταυροί,πυραμίδες,πεντάγραμμα,εξάγραμμα,ο αριθμός 666
Σκηνές ανθρωποθυσιών,μαύρες λειτουργίες και σατανικές αναπαραστάσεις
Μορφές που θυμίζουν τον διάβολο,τον θάνατο και την κόλαση.
Ο τρόπος που παίζουν την μουσική τους,η αγριάδα της ίδιας της μουσικής τους,συμπληρώνουν την εικόνα.
Σε πολλές συναυλίες,σπρωξίματα και κλωτσιές συμπληρώνουν τα shows,τα οποία σοκάρουν.Οι W.A.S.P. πάνω στην σκηνή,πίνουν αίμα από κρανία και κόβουν κρέατα με τσεκούρι,πετώντας τα στην συνέχεια στο κοινό.Ο Ozzy Osbourne των Black Sabbath έχει κόψει με τα δόντια του πάνω στην σκηνή το κεφάλι μιας ζωντανής νυχτερίδας.Το ίδιο έχει κάνει και με ένα περιστέρι.
Τα διάφορα σύμβολα υπήρχαν πάντα στην ανθρώπινη ιστορία.Είναι στοιχεία αναγνώρισης,ταυτότητας,κυριαρχίας.Σύμβολα συναντάμε πολλά στη Heavy Metal.Αυτά είναι:
Ο σατανικός σταυρός.Με το ανεστραμμένο ερωτηματικό θέτει σε αμφιβολία την Σταυρική Θυσία του Χριστού
Ο ανεστραμμένος σταυρός.Είναι ένα σατανικό σύμβολο που συναντιέται πολύ συχνά στον κόσμο της Heavy Metal
Η πυραμίδα.Είναι το κύριο σύμβολο της Αιγυπτιακής θρησκείας.Στις Αιγυπτιακές προκαταλήψεις πιστεύεται ότι εμπεριέχει την δύναμη του ήλιου,της γης και των αστεριών.Πίστευαν ότι η μεταφυσική δύναμη του σύμπαντος θα έρχονταν κάτω,ξεπηδώντας από την κορυφή της πυραμίδας και θα έβρεχε με μεταφυσική ζωή το μέσα περιεχόμενο.Η πυραμίδα είναι απόλυτα συνεδεμένη με την μετεμψύχωση.Την συναντάμε σε εξώφυλλα δίσκων και σκηνικά των συναυλιών.
Το σύμβολο Μπαθομέτ. Με το κεφάλι του τράγου συμβολίσει τον Σατανά και υπάρχει στο εξώφυλλο της Σατανικής Βίβλου και στα εξώφυλλα πολλών CD της Heavy Metal
Το πεντάκτινο αστέρι ή πεντάλφα.Είναι το σύμβολο της μαύρης μαγείας και το πιο συνηθισμένο στην Heany Metal
Το εξάκτινο αστέρι ή εξάλφα.Είναι το σύμβολο του απόλυτου κακού.Τα δύο τρίγωνα που το σχηματίζουν και είναι το ένα μαύρο και το άλλο άσπρο,συμβολίζουν την λευκή και την μαύρη μαγεία.
Το σύμβολο που σχηματίζεται από ένα Άλφα μέσα σε έναν κύκλο .Χρησιμοποιήται στην Heavy Metal και στην Punk Rock.Το μύνημά του είναι "Εξέγερση"
Το Ankh.Είναι πολύ συνηθισμένο σύμβολο.Συμβολίζει την μετεμψύχωση και συναντάται στις πυραμίδες,στο δωμάτιο των νεκρών
Όλα αυτά τα σύμβολα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ή μικρό βαθμό σε αξεσουάρ,εξώφυλλα και σκηνικά συναυλιών.

Η 
Heavy Metal είναι πολύ διαδεδομένη στους νέους,γεγονός που κάνει πολλούς να διαμαρτύρονται ότι αυτού του είδους η μουσική επηρεάζει αρνητικά τους νέους και τους οδηγεί σε πολλές τρέλες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ακούνε Heavy Metal είναι αγόρια ηλικίας 14-24 χρονών.Αυτοί έχουν έναν συγκεκριμένο ντύσιμο και τρόπο ζωής.Φυσικά όμως υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις.Επίσης οι γονείς σε πολύ μεγάλο βαθμό προτιμούν τα παιδιά τους να μην ακούνε Heavy Metal.Και πολλές φορές κάνουν ενέργειες ώστε να αποτρέψουν τους νέους από αυτά τα μουσικά γούστα.Οι προσπάθειες αυτές τις περισσότερες φορές δεν είναι εποικοδομητικές.
Πιέζοντας τα παιδιά για το τι πρέπει να ακούνε και τι δεν πρέπει,γίνονται επιθετικά και καταθλιπτικά.Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει στο ποτό,στα ναρκωτικά,ακόμα και στην αυτοκτονία,σε συνδιασμό πάντα με άλλα προβλήματα που έχουν.Οι γονείς μπορεί να κατηγορούν την μουσική που ακούνε τα παιδιά τους για αυτή την συμπεριφορά.Τυφλώνονται και δεν μπορούν να δουν την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Η Heavy Metal μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας τρόπος άσκησης και ψυχικής εκτόνωσης για πολλούς νέους (και όχι μόνο),αφού αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς αυτών που την ακούνε,σύμφωνα με έρευνες της ψυχολόγου Stephanie Pinder-Amaker.Μετά από έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής,αποδείχτηκε ότι πολλοί από τους μαθητές που έπαιρναν ναρκωτικά ή σκέφτονταν ν'αυτοκτονήσουν άκουγαν Heavy Metal,αλλά παρ'όλα αυτά δεν υπήρξε καμία άμεση συσχέτιση μεταξύ της μουσικής που ακούνε και στις πράξεις τους.Επίσης μια άλλη έρευνα στο ίδιο Πανεπιστήμιο απέδειξε ότι οι κοπέλες οπαδοί της Heavy Metal σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν συχνότερα από παιδιά που άκουγαν άλλα είδη μουσικής.Ωστόσο οι περισσότερες ήταν πολύ φοβισμένες για να το δοκιμάσουν.Ένα συν αυτής της μουσικής είναι ότι οι νέοι ακόμη και όταν ένιωθαν άσχημα ακούγοντας Metal αισθάνονταν αμέσως καλύτερα και ξέχναγαν έστω και προσωρινά το πρόβλημα τους.
Επιπλέον,πολλές φορές υπάρχει και παρεξήγηση στους στίχους της Heavy Metal.Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να οφείλεται στην μικρή εμπειρία ζωής των νέων και στην ανώριμη προσέγγιση τους.Και ενώ οι γονείς βρίσκουν στα τραγούδια αναφορές στην βία,το sex,τα ναρκωτικά και τον Σατανά,οι νέοι τείνουν να ερμηνεύουν τους στίχους των αγαπημένων τους τραγουδιών,ώστε να αναφέρονται στην αγάπη,το να μεγαλώνεις,στην φιλία κ.τ.λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου